Ramazan pidesi:)

#1

RAMAZAN PİDESİ
MALZEMELER:250ml.Su
250ml.Süt
1 paket Dr.Oetker instant kuru maya(10gr)
1 çorba kaşığı silme şeker
1 çorba kaşığı silme tuz
5,5 su bardağı un
50gr tereyağ

Tepsiyi unlamak için kepekli un (ben Silikon SoftBowl silkomat tepsi örtümün üstünde yaptığım için kullanmadım)
Üzerini süslemek için çörek otu-susam

Ayrıca Pideye şekil vermek için
1-2 çorba kaşığı un
az miktarda su karıştırılıp koyu ayran kıvamında olmasını salayacağız.

YAPILIŞI:Sütümüzü ve suyumuzu bir kapta ılıklaştırıyoruz.Eritilmiş tereyağımızı,şekerimizi ilave edip şekerimiz eriyene kadar bu karışımı karıştırıyoruz.Ve hamurumuzu yoğurabileceğimiz derin bir kaba boşaltıyoruz.(ben ölçünün yarısını kullandığım için derin ama küçük olan ölçü kabımda yaptım ve mayalanması için ayrı bir kaba aktardım.)

Şimdi kuru olan malzemelerimizi diğer bir kapta buluşturuyoruz.Unumuzu,tuzumuzu ve mayamızı karıştırıp elekten geçiriyoruz.

Sıvı karışımımızın içine yavaş yavaş unumuzu ilave ederek mikserimizin hamur karıştırıcı ucu ile iyice karıştırıyoruz.

Hamurumuz fırından aldığımız ekmek hamurundan biraz daha gevşek oluyor.Hamurumuzun üzerine bir nemli bez veya mayalanacak olan kabımızın kapağını kapatıyoruz bu şekilde 50 dakika bir yere mayalanması için bırakıyoruz diğer yandan şekil vermek için kullanacağımız un ve su karışımını hazırlıyoruz.

Hamuru pişireceğim tepsimizi(Tepsi ölçüsünü ZeynepMeltem hnm.28cm çapında 4cm yüksekliğinde olarak vermiş ya da büyük tepside yapacaksanız çok yaymadan form verin diye de eklemiş.) çok hafif yağlıyoruz ve kepekli unla unluyoruz ben daha önce de söylemiş olduğum gibi Soft Bowl silikon silkomat'ımı kullandım sizlerde de kepek unu yoksa yağlı kağıt yayabilirsiniz fırın tepsisine.

Mayalanan hamurumuzu tahta bir kaşıkla karıştırıp hamurumuzu gazını alıyoruz.

Artık hamurumuzu tepsimize alıp hazırladığımız unlu su yardımı ile Pide şekli veriyoruz tahta kaşığın sapı ile kenarlarına yuvarlak şekil veriyoruz ve onun da içini baklava dilimi gibi yine tahta kaşıkla derin çizikler yapıyoruz.

Üzerini çörek otu ya da susamla süslüyoruz ben Bağdat baharatın haşhaş,çörekotu ve susamlı karışımını kullandım.

180 derece önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ve en son fırından almadan önce silikon bir fırça ile zeytin yağ sürüyoruz üzerine ve bir beş dakika daha fırında bekletip alıyoruz.Pidemizi fırından çıkardıktan sonra tel ızgara üzerine alıp ılınana kadar bekliyoruz.

Ilındıktan sonra temiz bir mutfak havlusunun içinde muhafaza ediyoruz.

NOT:Bu pide Pastane Pidesi ile Fırın Pidesi arasında bir lezzette oluyor.
İçini görmek isteyenler için resmini çektim ancak çok başarılı bir resim olmadı maalesef;(Yeni Fotoğraf makinamı da aldım ama daha onu tanıma aşamasında olduğum için henüz onunla çektiklerimi yayınlayamıyorum ancak çok yakında daha iyi resimler gelecek;))afiyet olsun...
 

nafiyes

Cezalı Üye
#5
Neyse geciktin ama hemen geldi ne de hızlı kargoymuş be.Nefis olmuş.Ben sıcak iken üstüne biraz yumurta döktüm nefis oldu..Teşekkür ederim sinoplu kızzz abla..