Domuz eti neden haramdir?

Acizkull

Acemi Üye
Silver
#1
IMTIHANIN GEREGI Bir seyin helal veya haram olmasi, Allah'in emrine tabidir.
Allah bir seye "helal" derse helal, "haram" derse haram olur. Yani din bir
imtihandir, insanlara yapilan bir tekliftir. Cenab-i Hak, cennete layik bir
duruma getirmek için, insanlari imtihana tabi tutuyor. Bu sebeple, bazi emir ve
yasaklar koymustur. Esas olan da bu emir ve yasaklara uymaktir. Bu prensiplerin gerek insanin sahsi hayatina, gerekse cemiyet hayatina pek çok faydalari vardir.
Dolayisiyla bunlar, emir ve yasaGa daha suurlu olarak riayet etmemizi saGliyor.
Dinimizin yasakladiGi hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanin, pek
cok hikmeti vardir. Biz, burada sadece birkaçina isaret etmeGe calisacaGiz.
ZEHIRLI MADDELER Domuz eti çok yaGlidir. YenildiGi takdirde, bu yaG kana geçer. Böylece kan, yaG tanecikleriyle dolmus olur. Kandaki bu fazla miktardaki yaG; atar damarlarin sertlesmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infaktüsüne sebep olur. Ayrica, domuz yaG içerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler
mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi için, lenf
bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf
düGümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta çocugun
boGaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastaliGa "domuz hastaliGi" (skrofuloz) adi verilir. HastaliGin ilerlemesi
halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. Ates yükselir, aGri baslar ve
tehlikeli bir durum ortaya çikar.
FAZLA MIKTARDA KÜKÜRT Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü baG dokusu, kükürt yönünden çok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. Bu fazlaliksa; kikirdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde
iltihaplanma, kireçlenme ve bel fitiGi gibi çesitli hastaliklara yol açar. Domuz
eti devamli yenirse, vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini, domuzdan geçen
sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak, kikirdak yumusar; vücut aGirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yaG tabakalari tesekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazi
futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuslardir.
ASIRI BÜYÜME Domuzda büyüme hormonu da çok fazladir. DoGduGu zaman birkaçyüz gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erisir. Bu kadar süratli gelisme, büyüme hormonunun fazlaligi sebebiyledir. Domuz etiyle fazla miktarda alinan büyüme hormonu, vücutta doku sisliklerine ve iltihaplanmalara yol açar. Burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yaGlanmasina sebep olur. Büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelismesine zemin hazirlamasidir. Nitekim domuz kesim isiyle uGrasanlar, erkek domuzlarin belli bir yastan sonra kansere yakalandiklarini ifade ederler.
DERI HASTALIKLARI Domuz etinin ihtiva ettiGi histamin ve imtidazol denilen
maddeler, deride kasinti hissi uyandirir. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi
iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar. Bu maddeler ayrica; kan cibani,
apandisit, safra yollari hastaliklari, toplar ve damar iltihaplari gibi
hastaliklara yakalanma ihtimalini artirir. Bu sebeple doktorlar, kalb
hastalarina domuz eti yememelerini tavsiye ederler.
BIR HATIRA Alman hekimi Prof. Dr. Reckeweg "Domuz Eti ve Insan SaGliGi" adli
eserinde bir hatirasini söyle anlatir: "Tedavi maksadiyla bir çiftçi ailesinin
biraz sapa yörede bulunan ciftligine gitmistim. Babada müzmin antroz
(dejeneratif eklem hastaligi) ve kalça eklemi iltihabi vardi. Ayrica
karaciGerinden de rahatsizdi. Annenin bacaklarinda varis ve eziyet verici
kasintisi olan ekzama vardi. Ailenin kizlari ise, kalp yetmezligi ve
romatizmadan rahatsiz idi. En sagliklilari görünmesine raGmen ogullari da anjin
sonrasi kalp yetmezliGinden ve kan cibanindan müsteki idi. Evin öbür kizi ise
müzmin bronsitten muzdarip idi. Ogullarindan bir digeri de, "domuz killanmasi"
ve müzmin plörite yakalanmis olup, devamli tekrar eden fistül ifrazatindan
rahatsiz idi. Yukarida sakinlerinin hastaliklarindan uzun uzadiya bahsettigim
çiftlik evinde muayene sirasinda garip bir olaya sahit oldum. Ailenin arasinda
iri cüsseli bir domuz hic istifini bozmadan asagi dogru sarkan kalin bir aGaç
dalina abanarak sirtini kasiyordu. Hastalara "Oradaki domuzu görüyormusunuz?
Onun kasinmasina ve iltihaplara yol açan maddeleri, etiyle beraber siz de
yiyorsunuz. Iste bu maddeler, sizdeki hastaliklarin yegane sebebidir." dedim.
Yukarida kendilerinden bahsettiGim, Kara Ormanlar havalisinde oturan benzeri
çiftlik sahiplerinden verdigim nasihati dinleyenler, domuz eti yemekten
vazgecerek hastaliklarinin çoGundan kurtuldular. simdi o ciftliklerin
etrafindaki otlaklarda Islam ülkelerinde oldugu gibi küçük koyun sürüleri yayiliyor."
DOMUZ ETI VE TRISIN Domuz eti ile insana bulasan tehlikeli hastaliklardan birisi de Trisin [oku: Trischin] hastaligidir. Domuzlar bu hastaligi trisinli fare
yemek veya trisinli domuz eti ile beslenmekle alirlar. Fakat Trisin domuzlarda
agir bir hastalik yapmaz. Halbuki insanlarda, çok tehlikeli ve öldürücü bir
hastalik meydana getirir. Domuz etiyle alinan Trisin kurtçuklar, mide ve
baGirsak yoluyla kana geçer. Böylece de, bütün vücuda yayilirlar. Trisin
kurtçuklari özellikle çene, dil, boyun, yutak ve göGüs bölgelerindeki kas
dokularina yerlesirler. ÇiGneme, konusma ve yutma adelelerinde felçler meydana getirirler. Yine kan damarlarinda tikanikliGa, menenjit ve beyin iltihabina sebep olurlar. Bazi aGir vakalar, ölümle sonuçlanir. Bu hastaliGin en kötü tarafiysa, kesin bir tedavi seklinin olmamasidir. Trisin hastaligi, bilhassa
Avrupa ülkelerinde yaygindir. Siki veteriner kontrolleri yapilmasina raGmen,
Isveç, Ingiltere ve Polonya'da Trisin salginlari görülmektedir. Yurdumuzdaysa,
yerli hristiyanlarin disinda Trisin hastaligi görülmemistir.
GIDALAR VE INSAN MIZACI Insan ve hayvanlar, yedikleri gidalarin az-çok tesirinde kalirlar. Mesela kedi, köpek, arslan gibi et yiyen hayvanlarin yirtici; koyun, keçi, deve gibi ot ile beslenen hayvanlarsa daha uysal ve yumusak huylu olduklari malumdur. Bu durumda, insanlar için de geçerlidir. Nebati gidalarla beslenenlerin, genellikle halim-selim; et ve et ürünleriyle beslenen insanlarin ise daha sert mizaçli olduklari tesbit edilmistir. Domuz, disisini kiskanmayan bir hayvandir. Domuz eti ile beslenen insanlarda, kiskanclik hissinin zayifladigi veya dumura ugradigi gözlenmistir Fransiz filozoflarindan Savorin de beslenmenin mizac üzerindeki bu tesirine cok önem vererek, "Bana ne yedigini söyle, senin ne oldugunu haber vereyim." demistir.
HELALLER IHTIYACA YETER Yüce Rabbimiz, istifademiz icin pek cok gida
yaratmistir. Bunun yaninda, bazi zararli seylerin yenip icilmesini yasaklamistir. Cünki O, sonsuz sefkat ve merhamet sahibidir. Kullarina, tasiyamayacaklari yükleri vermez. Emir ve yasaklari, insanlarin rahatlikla altindan kalkabilecekleri seylerdir. Acaba insan icki icmeyince, domuz eti yemeyince ne kaybeder?

alinti...
 

Benzer konular

heyula

Acemi Üye
Silver
#2
Eh hâlâ bu kadar bilimsen ispattan sonra yemeGe devam eden varsa bir sey diyemeGiz
Ama su da açik bir gerçektir ki
velevki domuz etinden , kardesimin bahsettiGi bunca zararli sey ortadan kaldirilmis osun bu helal olmasina sebep olamaz
 

volkanizma

Acemi Üye
Silver
#4
allah razi olsun kardeslerim ne diiim kiiii domuz etinden baska sankisii bis ey mi yok yawww allah onca nimet le donatmis dünyayi neden insan zarara kaçar bilinmesss :( :( :( :( :(
 

Ziyaretçilerden Sorular

2
  • Cevaplanmamış Konu
Cevaplar
1
Görüntüleme
805
Ayşe Hatun
Cevaplar
0
Görüntüleme
2,925