Kapat

©
Toplam 2 Sayfadan 1. Sayfa 12 SonuncuSonuncu
Toplam 11 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.

modernlesen "iffet" ve "haya"

Günümüzde İslam kategorisinde açılmış olan modernlesen "iffet" ve "haya" konusu , ?IFFET ve HAYÂ? Islam dininin ahlaki,örf ve adetlerimizin olmazsa olmazlarindandir. Son yüz yildir batiya olan özentimize, son zamanlarda en masum ve korunmasi gereken ?hayâ ve iffeti? de ekledik. Bu durumu ...

Kıdemli Üye

modernlesen "iffet" ve "haya"

?IFFET ve HAYÂ? Islam dininin ahlaki,örf ve adetlerimizin olmazsa olmazlarindandir. Son yüz yildir batiya olan özentimize, son zamanlarda en masum ve korunmasi gereken ?hayâ ve iffeti? de ekledik. Bu durumu en çok da, eGitim almak adina ailelerinden uzak yasayan, bazi üniversiteli kizlarimizda görmekteyiz.

Çok deGil, bundan 20-30 yil öncesine, geçmise bir yolculuk yaparsak, ?benim kusaGimda olanlar, çok iyi hatirlayacaklardir.? O dönemlerde kiz-erkek iliskilerinde, derin bir mahremiyet ve utanmak vardi. Büyüklerimizin yanlarinda eslerimizle ayni odada otururken, rahat konusmazdik. Kendi çocuklarimizi dahi, babalarimizin yanlarinda sevmeye çekinirdik. Hele ayak-ayak üzerine atmak, ne haddimizeydi. Kiz erkek arkadasliGinda ve iliskilerinde ise, sadece görmek, en fazla yanlarinda bir sahitle konusmak vardi. simdi ne oldu da, çocuklarimiz bu denli rahat ve hayâsiz olup, iffeti unutur oldu. Sanki çok doGal bir durummus gibi, ailelerinin yanlarinda el ele-diz dize oturup, hatta yüzleri dahi kizarmadan ayni odayi paylasir oldular.

Ülkemizde öyle bir eGitim sistemi var ki, çocuklarimiz en önemli çaGlarinda eGitim almak için ailelerinden ister istemez kopartilmaktadirlar. Bu yalnizlik da çocuklarimizi, bazen yanlis arkadas ortamlarinda yasamak zorunda birakmaktadir. Dolayisiyla ortama uyum saGlamak adina, her çesit kötü aliskanliklara kolayca alismaktadirlar. Gençlerin en çok hata yapacaklari ve kötü aliskanliklarin edinebilecekleri çaGlarinda, onlari basibos birakmanin acisini, hayat boyu kalici tahribatlarla en çok da kendilerinin ödeyeceklerini, henüz bilemiyorlar.

Karakteri tam olarak oturmayan ve arayis içinde olan gençlik, bulunduGu toplumdan çok çabuk etkilenmektedir. Özellikle aileleriyle iletisim içinde olamayan, baGlarini koparan ve baski altinda büyüyen genç kizlarimiz, sehir disina eGitim amaciyla çiktiklarinda, sanki ipini koparmisçasina sapkin bir yasamin içine dalabiliyorlar. Bu öyle bir dalma oluyor ki, bazen hayata susamisçasina her çesit kötü aliskanliklari deneyebiliyorlar. Ailelerinde yasadiklari ciddi yasaklar ve baskilarin sonucunda, belki de evden kurtulmanin verdiGi özgürlüGün sarhosluGunu yasayarak, daGitmak istiyorlar.

Ilginç olan ise, bazi aileler cehaletlerinden dolayi, kizlarinda olan bazi deGisiklikleri fark edemeyebiliyorlar. Onlarin iyi bir eGitim aldiklarini düsünerek, uzaklarda basibos ve yalniz yasamalarini normal görüp, hatta onlarla gurur duyduklarini anlatabiliyorlar. Oysa diplomalarini alip evlerine döndüklerinde, gururla bekledikleri kizlarini, gönderdikleri gibi bulamamanin acisini, geç de olsa yasiyorlar.

60?li yillarda Avrupa?ya gidenler çok iyi bilirler. Orada yasanan kiz-erkek iliskilerini görenler, hayretle anlatirlardi. Kendimize yakistiramadiGimiz bu tavir için, sadece ?Hiristiyan âdeti? deyip geçerdik.

simdi ülkemize bakiyoruz, bazi kizlar henüz lisedeyken erkek arkadaslariyla en mahrem konulari rahatlikla konusabiliyorlar. Daha da ileride üniversite yillarinda, birlikte ev tutup çok rahat bir sekilde yasayabiliyorlar. Önceleri bu durum, büyük sehirlerde ve çok rahat ailelerde, hatta sosyete dediGimiz kesimlerde olabiliyordu. simdi bakiyoruz ki, küçük kasabalarda dahi ailelerinden uzak, kizli- erkekli birlikte yasayabiliyorlar. Hem de Avrupalilardan daha da rahat olarak.

Son zamanlarda artan bosanma olaylarina bakarsak, tüm heyecanlarini, zevklerini ve saklanmasi gereken güzel duygularini henüz evlenmeden bitiren gençlik, doGal olarak evlilikleri de, çok çabuk tahribata uGratmaktadir. Esler arasinda olmasi gereken erdem, hosgörü ve fedakârlik neredeyse unutulmaktadir. Gençlik yillarinda dejenere olup, edindikleri kötü aliskanliklarindan dolayi, birbirlerinden sikilip kolaylikla vazgeçebilmektedirler. En küçük tartismalarla dahi, eslerinden çok kolay ayrilip, tekrar evlenmeyi doGal görebilmektedirler.

Gelismis ülkeler önceleri özgürlük sandiklari bu duruma, simdilerde saGlik açisindan bakiyorlar. Tibbi anlamda bazi sinirlamalar getirip ciddi önlemler alarak, tek esliliGi öneriyorlar. Ilginç olan durum ise, her seyi bilmemize raGmen, ülkece henüz bu sinirlari görmezlikten gelmemizdir...

Gelismis ülkelerin her âdet ve yasantisini modernlik ve gelismislik sanmaktayiz. Bundan dolayi gelismis ülkelerin iyi ve kötü aliskanliklarina, diGer ülkelere göre çok daha kolay adapte olmaktayiz. Oysa gelismislik, kendi örf, âdet ve geleneklerini koruyarak, dünyaya örnek olabilmektir. Tipki ?Japonya, Çin, Hindistan? gibi.

Bu batililasma özentisi ve modeli ister istemez, en çok korunmasi gereken iffetimize dahi bulasmaktadir. En aci olan ise, zaman içinde ailelerin de bu durumu hos görüp, normal görmeye baslamalaridir.

Son olarak, kadin kristal gibidir. En küçük bir hayâsizlik onu bir anda kirilip yok olmasina sebep olabilir. Iffet ve hayâ, kadini saygin ve deGerli yapar. Yüce Allah Kuran?da iffetiyle örnek gösterdiGi Hz. Meryem için söyle buyurur:

?Imran'in kizi Meryem'i de. Ki o kendi irzini korumustu. Böylece Biz ona ruhumuzdan üfledik. O da Rabbinin kelimelerini ve kitaplarini tasdik etti. O, (Rabbine) gönülden baGli olanlardandi.?(Tahrim Suresi,12)

?Iffetini koruyan (Meryem); Biz ona Kendi Ruhumuz'dan üfledik, onu ve çocuGunu insanliGa bir ayet kildik.? (Enbiya Suresi, 91)

Nuran Yelkenci
    ALINTIDIR

2. # ADS
    Circuit advertisement

Kıdemli Üye

Re: modernlesen "iffet" ve "haya"

evet çok doGru kardes bunlar hep yasaniyo çevremizde görüyoruz rabbim çocuklarimizi korusun seytannin serrinden korusun doGru yoldan ayirmasin

aysima49
    Misafir

son yillarin yarasi bu konu en azindan ben ve sizler icin bir yara :cry:
    rabbim hidayet nasip etsin cumlemize ins

Kıdemli Üye

modernlik ve Islam hiçbir sekilde yan yana gelemez :!: Çünkü bizler Islami yasadigimiz devre göre degil,yasadigimiz devri Islama göre düzenlemekle sorumluyuz..

��a�¾kIn sana ne dedim..
    Sen ne yapt�½n..?
    D�¼n gece g�¶rd�¼m seni..
    Ters yola sapt�½

HaK-YoLcUsU
    Misafir

Allah cc razi ols insallah kardesim senden

Cezalı Üye

ALLAH RAZI OLSUN ÇOK GÜZEL BIR YARAYA DOKUNMUSSUNUZ

Daha Yeniyim

sagolasin emine kardeste boyle bir zamanda en buyuk gorev ana ve babalara dusuyo...onlar ellerinden gelenin en iyisini yapiyor mu?bunu sormaliyiz aslinda

Alışıyorum
    ben universite okuyorum gordugum manzara su yavas yavas normalitelerimiz degisiyor.onceleri sokakta bir erkekle bir bayanin bas basa oturmalari normaldi simdi ise el ele tutusmak normal.Eskiden carsafli bayan normal pardesü bi üstüydü simdi ise pardesü normal tunik altina kot pantolon normallestirilmeye calisiliyor.Sonra bir erkegin nikah dusen bir bayanla konusmasi haram oldugu halde suan normal oldu.Hatta siz karsi cinsle kantinde oturup sohbet etmediginiz zaman anormal goruluyorsunuz.

Daha BIR COK ORNEK VEREBILIRIM ama ben inaninyorum bununda bir çözümü var.Biz sunu yapacagiz
    sonra kazasini kilarim deyip mac arkadas sohbeti kantin muhabbeti için namazi feda etmiyecegiz.Cogu kisi bu hataya dusuyor o masadan kalkamiyor.
    burda da ornegi arttirabilirim.yani biz yapilmasi gerekeni sistemin istedigini degil Allahin istedigini yapip bu normaliteleri degistirecegiz .Kim ne derse desin .Hakk"in hatiri için baska hatirlara bakilmaz..

layemut degilsin basibos degilsin bir vazifen var gururu birak seni yaratani düsün kabre girecegini bil öyle hazirlan...risalei nur killiyatindan...

Kıdemli Üye ab_i_abisteni - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Re:

Paylasimlariniz icin Allah sizlerden razi olsun.... "Iffet" ve "Haya" konusu, biz Müslüman'lar icin büyük bir öneme haiz... Sizler de bunu paylasimlarinizda ifade etmeye calismissiniz... Sagolasiniz..
    Ben de sunlari söylemek isterim...
    "Iffet" ve "Haya" sadece hanimlari ilgilendiren bir husus degildir. Beyefendileri de ilgilendiren bir mes'eledir. Bu husus anlatilirken neden hep "hanim"lar "fail" yapilir, anlamakta zorluk cekerim.
    Sunu söyleyebiliriz ve kabül de edebiliriz.
    Sevgili Peygamberimiz:
    "Haya öyle bir elbisedir ki, onun numarasi yoktur. Her bir insana yakisir. Lakin kadina cok daha iyi oturur" buyurmuslardir. Bu numune buyruga itiraz hakkimiz olamaz.
    Hangi ortamda bulunursak bulunalim, erkegi ve kadini ile iffetlerimizi korumayi Rabb'im bizlere nasip eylesin....
    Üniversiteler de hanim ya da erkek kardeslerimiz baglaminda, iyi olmayan seyler yasaniyorsa da, örtünen, dini hassasiyeti mükemmellesen, namazina ve ibadetlerine müdavim olan erkek ve bayan ögrenciler de az degil.
    Ben büyük konusmayi pek sevmem...
    Dün müzigi haram görenlerin bugün, televizyonlari, radyolari, kasetleri, dergileri vs... var. Ne oldu. Aslinda normal bir gelisim. Normal olmayan, objektif olmayan, "haram" görenlerin yaklasimi idi...
    Dün üniversite vardi. Evde kalan, evde oturan ve evde ev isleri ile mesgul olan bayanlar, kizlar, hanimlar hakkinda pek konusamiyorduk. Onlar elbette "edep"in icinde diyebiliyorduk. Bak teknoloji gelisti, evinizin icini üniversite yapti, geitridigi ve buldugu "net" sayesinde. Simdi ben iyi kötü evde safiyane kalan ve ev isleri ile mesguliyyetini devam ettiren "hanim"lari, net ortamindaki sohbetlerden iyi kötü müsahede edebiliyorum...Tabi erkekleri de...
    Sunu demek isterim. Ciger, yetisilemedigi takdirde haram olan olmasin... Yetisildigi takdirde de haram olan olsun.. Bunu arzuluyorum..
    Baki selamlar...
    Sevgiler....

Ab_i_Bade_Reng

Alışıyorum
    esselamu aleyküm...bu konuyu açan müslüman,öncelikle allah razı olsun..sonra da bence nikini değiştir,batılı faln cümlelerine tezat teşkil ediyor muhtemelen iyi niyetle yazmışsındır da,okuyup adına bakınca farkettim biraz ironik duruyodu..
    selam ve dua ile inşallah..

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)