Kapat

©
Toplam 3 sonuçtan 1 ile 3 arasındakiler gösteriliyor.

Ahlak Üzerine

Aile kategorisinde açılmış olan Ahlak Üzerine konusu , Her insan çocukluGunda ve gençlik dönemlerinde haz pesinde kosabilir. Hazzi yasamak için yasa disi davranislarda bile bulunabilir. Sokrates,?Hiç kimse bile bile kötülük islemez, kötülük bilginin eksikliGinden ileri gelir? der. O ...

Misafir

Ahlak Üzerine

Her insan çocukluGunda ve gençlik dönemlerinde haz pesinde kosabilir. Hazzi yasamak için yasa disi davranislarda bile bulunabilir. Sokrates,?Hiç kimse bile bile kötülük islemez, kötülük bilginin eksikliGinden ileri gelir? der. O halde insan öncelikle kendini affetmeli, sonra eGitmelidir. Kisi ahlak kavramini irdelemeli, kendisinin bu kavrama yakinliGini arastirmalidir. Bunu yapabilmesi için kisinin kendini bilmesi gereklidir ancak ?kendini bilmek? kolay deGildir. Insanlar kendilerini bildiklerini ve iyi insan olduklarini sanabilirler. Yunus Emre?nin çok bilinen ?Ilim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsin, ya nice okumaktir? deyisini acaba kaç kisi derinlemesine düsünmüs ve doGru olarak anlamistir?

Toplum içinde evrensel iyilik ilkelerinden uzaklasmis bir ahlak yapisi yer edinmis ise, bu söylenenlerin anlasilmasi neredeyse olanaksizlasmaktadir. Platon yetkin insan yerine, yetkin toplumu tanimlama gayreti içinde olmustur. Ona göre toplumsal mutluluGa erismenin yolu, ideal bir devlet düzeni ile saGlanabilir; iyi bir devlet düzeninin saGlanabilmesinin en önemli unsurlarindan biri de felsefedir. Bugün Dünya felsefeden uzaklasmistir ve bu yüzden yetkin deGildir. Ahlakî Devlet düzeni olusturulamadiGindan insanlarimiz bilgisiz kalmis, bilgisizlik de ahlaktan uzaklasmayi doGurmustur. Bu kisir döngüyü kirabilmek için toplum olarak bilgiye, ahlak felsefesine gereksinimimiz vardir.

Öncelikle, evrensel iyiliGi isteyenler bir araya gelmeli, toplumdaki çöküsü durdurmak üzere önlem almalidirlar. Büyük gayret ve özverilerle topluma iyiliGin, iyiliGe dönmenin, sevmenin ve sevgiye yönelmenin ne olduGu öGretilmelidir. Bu söylenenler yapilmadiGi taktirde felaket kaçinilmazdir. Oscar Wilde?in su deyisini anlamaya çalisiyorum: ?Hepimiz çamur içindeyiz, ama içimizden bazilari günese bakiyor?. Umuda mi bakiyoruz? Düs mü kuruyoruz? Kendimizi mi kandiriyoruz?..

Prof.Dr. Erbil Dursun

2. # ADS
    Circuit advertisement

Daha Yeniyim
    haklisniz gerçekten...kimse bile bile kötülük islemez

Efendim beni kabul edermisin..
    Efendim bana �¼mmetim dermisin..

Yönetici MücTeHiD - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Blog Başlıkları
    5
    gezel paylasım kardeş

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)